Az ELIANT Szövetség
2021-es első hírlevele

A petíció sikeres lezárása és javaslatok az egészség megőrzéséhez

Kedves ELIANT-barátok,

Nagy örömünkre szolgál, hogy a petíciónkat 2021. január 21-én összesen 96.294 támogatóval sikerült lezárnunk! Ezúton szeretnénk mindenkinek szívből köszönetet mondani, aki ehhez a sikerhez hozzájárult. A Szövetség az Emberközpontú Oktatásért (Bündnis für humane Bildung) szervezettel közösen megfogalmazott sajtóközleményünk itt olvasható (német nyelven).

Mit is kívánunk egymásnak a koronavírus-járvány második évében? A tájékozódásunkat elősegítő szempontokat egyrészt az oltásokkal kapcsolatban, másrészt abban a központi kérdésben, hogy miként tudjuk a szervezetünk természetes egészségét és az immunrendszerünket megerősíteni. Partnerünk, az Antropozófus Orvosok Nemzetközi Szövetsége (IVAA) a Goetheanum orvosi szekciójával közösen összeállított egy hasznos útmutatót, amely itt érhető el (magyarul pedig az Antromedicart oldalán olvashatnak).

De hogyan tanulhatunk meg újra bízni az egészségünk saját erőforrásaiban, hogyan hívhatjuk elő egy súlyos világjárvány kellős közepén az életbe vetett bizalmat és az életörömöt?

Félelem, elmagányosodás, elszakadás a szeretteinktől – közismert, hogy ezek a negatív érzések gyengítik az immunrendszert és a rezilienciánkat. Kompenzálásukhoz pozitív érzésekre van szükségünk, valamint arra, hogy reálisan felmérjük a megbetegedés kockázatának valódi mértékét. Különösen az idős embereket gondozók számára fontos ez, akik mindent megtesznek azért, hogy a megfelelő védőfelszerelések rendelkezésre álljanak, s ezáltal elérhetővé tegyék a hozzátartozók közelségét és támogatását, valamint a saját egészségüket is megőrizzék.

A kockázatok reális felméréséhez hasznos, ha rátekintünk a nyilvánosan elérhető adatokra, és azokat összevetjük egymással. Németországban ezek az adatok a Robert Koch Intézettől származnak. A számok alapján (január 21-ei állapot) mindeddig összesen 2.088.400 pozitív koronavírus-tesztet regisztráltak. 83 millió lakossal számolva ez a teljes népesség 2,5%-át jelenti. Az Innsbrucki Egyetem egy tanulmánya is megerősítette, hogy a pozitív tesztet produkáló személyek 20%-a tünetmentes és egészséges marad, míg a fennmaradó 80% túlnyomórészt enyhe lefolyású megbetegedést tapasztal. Közülük 49.783 ember, azaz 2,3% hunyt el koronavírus következtében, vagy a vírus hordozójaként. Annak esélye tehát, hogy egészségesek maradjunk vagy megbetegedés esetén újra meggyógyuljunk, a számadatok alapján 97,5 illetve 97,7%. Újra meg újra olvashatunk és hallhatunk olyan esetekről is, amikor nagyon idős vagy alapbetegségekkel rendelkező emberek is felépülnek a betegségből.

Ha hagyjuk, hogy ezek a vitathatatlan tények hassanak ránk – még ha országonként némileg különböznek is – két dolgot mondhatunk magunknak: milyen jó, hogy pontosan ismerjük a módját annak, hogyan tudjuk a védelemre szoruló embertársainkat a megfelelő maszkviselés és a mindannyiunk által ismert szabályok betartásával megóvni. Másrészt viszont, minden jogos aggodalmunk ellenére hálás szívvel megállapíthatjuk, mennyivel nagyobb esélyünk van valamennyiünknek egészségesnek maradni, mint megbetegedni! Továbbá: az életkedvünk és a bizakodásunk megőrzéséhez nincs-e egyébként is állandóan szükség a sorsba vetett bizalomra?

A bizalom és a bizakodás olyan pozitív érzések, amelyek különösen erősítik az immunrendszert. Ugyanez elmondható a természet, a művészetek, a találkozások és a beszélgetések által jelentett örömökről. Riccardo Muti karmester az általa dirigált bécsi újévi koncert alkalmából a következőket mondta: „Az egészség a legfontosabb, és ehhez a szellem egészsége is hozzátartozik. Ebben segíthet a zene. Ha egy jobb társadalmat szeretnénk a jövőben, annak a művészet lesz az egyik legfontosabb alkotóeleme."

A nemrég kezdődött új évhez minden jót kívánunk Önöknek, és örömünkre szolgál, ha 2021-ben is beszámolhatunk az európai fejlődés érdekében végzett munkánkról.

Az összefogás partnerei nevében

szeretettel üdvözli Önöket,

Michaela Glöckler


A hírlevelet az eliant.hu megbízásából Monori Dóra fordította.


Töltse le a hírlevelünkett pdf-ben!

Maradjunk kapcsolatban

Page was created with Mobirise